A zene szeretete gyermekkoromtól kezdve kísér - tudtad, hogy már 3-4 évesen kezdtem zongorázni?

 Történetem a zenével

Körülbelül 6 évig jártam egy nyugdíjas zongoratanárnőhöz, otthon pedig volt egy régi, fatőkés, igazi zongorám! A legjobb volt alatta bekuckózni, plédekkel, párnákkal, játékokkal.

Aztán meguntam, de 14 évesen újra feltámadt bennem a vágy, hogy zenét tanuljak; elkezdtem járni egy kántorképző tanfolyamra, ahol a harmónium mellett szolfézst, karvezetést, zenetörténetet és gyülekezeti éneklést is tanultam. Megszerettem a klasszikus egyházzenét - hihetetlen élmény volt például egy 100 tagú kórusban énekelni Händel Messiás című oratóriumából a Halleluja kórust!

15 évesen már a gyülekezetemben (református vagyok) négyszólamú kórust szerveztem és vezettem.

Közben autodidakta módon megtanultam valamennyire furulyázni és gitározni, jártam kb 2,5 évet magánénekre is, egyedül a zongora/harmónium az, ami nem kötött le igazán - talán mert sokkalta kötöttebb, mint az éneklés vagy a karvezetés.

Itt jutok el arra a pontra, ami közös a gyöngyékszer tervezéssel.

Egy kórusművet megtalálni, kigondolni a megszólalását egy belső lelki munka; van benne ihlet, gondolat, érzés, majd mindezt valamiképp előre kell hallani, belül, egyedül.

A gyöngyékszer tervezés ugyanerről szól: van egy érzés, egy látás, egy koncepció nagy vonalakban, amit belül "látok", érzek.

Mindkét esetben ezután jön a munka, hogyan valósul meg a belső látás, milyen úton jutok el az eredményig?

A zenében, mint ahogy a gyöngyfűzésben is vannak szabályok, keretek, amik segítik a munkát, ám a kereteken belül végtelen a szabadság és a lehetőség. 

Ezt hívom én egyfajta matematikai, logikus gondolkodásnak. Az, hogy valaki keni-vágja a szolfézst, és fel tud építeni harmóniákat, még kevés - kell az az ihlet, egyediség és megfoghatatlan plusz, amitől érződik valami többlet, amitől zseniális lesz egy Bach vagy Mozart mű.

Nem gondolom, hogy én a gyöngyékszer tervezésben ilyen magaslatokat értem volna el! Ám a visszajelzések alapján működik az a bizonyos faktor, sikerül a közvetítés.


Ébredtek Benned gondolatok a cikkel kapcsolatban?
Ne habozz megírni nekem itt egy hozzászólásban!

{jcomments on}

Vásárlóim mondták

B. Anna

Kedves Kriszta!

Ma érkezett meg a postával az Általad készített szépséges gyűrű, nagyon köszönöm!!! Külön köszönöm az ajándékba küldött gyönyörű nyakláncot is, nagyon kedves Tőled, hogy még ezzel is megleptél! És ráadásul a színvilága is nagyon találó! :)

Köszönöm még egyszer mindezt a kedves és értékes születésnapi ajándékot, remélem, majd valamikor, valahogy viszonozhatom... :)

További szép és vidám napokat, jó készülődést az ünnepekre, üdvözlettel:
Anna

 

 

Legújabb blogbejegyzések

Villámgyors kevert sütemény 2 változatban

A legjobb ebben a kevert tésztában, hogy kb 15-20 perc alatt összekutyulható, utána a sütő végzi a dolgát.
Kevés hozzávalóból, kétféle variációban is megsütheted!

Bővebben ...

És veled mi van? Még mindig fűzögeted a gyöngyöket?

Jó időnként összefutni régi ismerősökkel, váltani pár mondatot, kölcsönösen rácsodálkozni egymás gyerekeire -hogy nőnek-, aztán rendre belefutok egy hasonló mondatba:
Még mindig gyöngyöt fűzöl? Ehhez hozzájárul egy sajátos arckifejezés is, amiben van óvatosság, hitetlenkedés, sőt, kételkedés, mintha azt kérdeznék ilyenkor: ez tényleg munka? Nem hagytál már fel ezzel az úri huncutsággal?

Bővebben ...

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1320 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1505 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1290 Ft
  • PostaPonton: 1720 Ft
  • MPL futárnál: 1905 Ft
Go to top