A lány nyakába gyöngy, a ház tetejére napelem illik

Ékszerboltba menet vitatkoztunk anyával a napelemekről. Ugyan nem gyöngyöt akartam, meg nem is a nyakamba, de az most mellékes. Apa már egy ideje gondolkodik a napelem felszereltetésén, és úgy hallottam, mintha támogatást is kaphatnánk rá, de aztán mintha kútba esett volna a dolog. A vita után sem lettem sokkal okosabb, így az internetre bíztam magam, hátha az meg mondja a választ nekünk kimondottan miért nem lenne jó ötlet egy zöld erőforrással ellátott ház.

A NapelemRendszer.info mintha adott volna valami burkolt választ: az igaz, hogy a napelemek 10 éven belül meg tudják téríteni az árukat. A mi esetünkben akár ennél hamarabb is, mivel nem csak az energiaellátásra szeretnénk beszereltetni, hanem a fűtésre is, bár ennek következtében ugye az ára is több lenne, de időben biztos sokkal többet megtakarítanánk, ha a fa tüzelés napelemmel fűtenénk. Arról nem is beszélve, hogy környezet barátabb is lenne. Aztán, mikor az állami támogatásokról szóló fület lenyitottam, akkor olvastam, hogy a jelenlegi szaldós rendszerről át akarnak állni bruttó rendszerre. Nos, mivel nem sokat értek ezekhez, így erre nem térek ki, de feltételezem ez egy kevésbé jó árrendszer, mint ami eddig volt.

Persze mivel erről nem tudok semmi pontosat, és az is jól lehet, hogy teljesen félreértettem a tájékoztatást. Mindenesetre, maga a napelem és a napelemes rendszerek nagyon jók és jól is működnek akár évtizedekig. Plusz a rájuk számolt garancia is legalább 30 éves, ami azt jelenti, hogy addig minimum 80 százalékosan kell hogy működjenek.

Ha maga az áramszolgáltató hasonló alapon kezeli a napelemes árammal ellátott háztartásokat, mint eddig, akkor csak azt tudtam leszűrni, hogy a mi házunk tetőszerkezete nem megfelelő. És valóban, ahogy tovább olvastam, ez is kiderült. A megfelelő házak tetőszerkezete dél-nyugati dél-keleti fekvésű, míg a mién sajnos észak déli, így nem kapna elég napfényt a felszerelt panel, hogy a rendszer energiát tudjon termelni. Igaz ezt én meg tudtam állapítani, de nem vagyok benne biztos, hogy nem kéne rábeszélnem a szüleimet egy ingyenes felmérésre. Az ártani nem ártana, és ki tudja, lehet hogy még így is működne a napelemes rendszer.

Minden esetre, ha ti is bajban vagytok, vajon nálatok működne-e egy ilyen napelemes rendszer, tájékozódni mindenképp megéri a NapelemRendszer.info-n.