Flottakezelő céget használt a párom a kézműves szakkörön

Havi rendszerességgel járok gyöngyöt fűzni a barátaimmal. Szeretem ezt a programot, mert bár csak havonta van lehetőségünk találkozni, ez egy nagyszerű mód rá. Mindannyian szeretünk kreatívkodni. A legutóbbi alkalomkor viszont csak én értem rá, és erről senki nem szólt. Úgy terveztem, hogy jól leteremtem őket, ahogy hazaérek, de végül teljesen megváltozott a véleményem. Kivételesen párban dolgoztunk, mert nehéz feladatot osztott ki az oktató, és mivel nem ismertem senkit, egy cég tulajdonosát kaptam magam mellé.

Értelmes fiatalember benyomását keltette már az első pillanattól kezdve, ezért nem aggódtam, hogy mi lesz a gyöngyből készült kisoroszlánunkkal. Egy idő után nem is nagyon foglalkoztunk már a feladattal, hanem inkább beszélgettünk a munkájáról, és gyorsan kiderült, hogy flottakezelő szolgáltatást vesz igénybe.

Nagyjából ugyan tudtam, hogy ez mit jelent, de a részletekbe nem tudtam volna belemenni a beszélgetés során, ezért nagyon örültem, hogy mesélt erről. Megtudtam, hogy a flottakezelő mindig megvizsgálja az ügyfél igényeit. Ez szép és jó, de éhes voltam még az információra. Ahogy hazaértem, felcsaptam az internetet, és erről olvastam majdnem egész este.

Mit tudtam meg?

Az alapdefinícióra voltam leginkább kíváncsi, de végül azt is megtaláltam rövid úton. A lényege az, hogy a flottakezelő felelőssége az adott cég gépjárműparkjának szervizelése, cserélése, illetve már az összeállítása is. Ezen felül ő intézi az összes adminisztrációs feladatot, legyen szó az adózásról vagy a biztosításról.

Igazság szerint nincs szükségem ilyesmire, nem is azért nézegettem, de hátha egyszer lesz saját cégem, ott pedig jól jöhet ez a tudás. Főleg azért, mert már gondolkodtam egy olyan vállalkozáson, amihez utazni kell az országon belül, de sokszor akár még határon túl is.

Következő alkalommal ismét találkoztam a fiatalemberrel, és mivel már ismertük egymást, szóba elegyedtünk. A barátnőim nem kicsit lepődtek meg, hogy milyen fesztelenül tudtunk beszélgetni. Persze nem tudhatták, hogy én már utánajártam a legkisebb részletekig mindennek a flottakezelést illetően.

Még a multicégek flottáit is igyekeztem tanulmányozni, amennyire ez lehetséges volt. Persze, tisztában vagyok vele, hogy soha nem lesz ekkora méretű gépjárműparkom, de el lehet játszani a gondolattal. Elvégre mi van akkor, ha mégis sikerül egy sikeres vállalatot összehozni? Na az tényleg nagy dolog, és ott már szükséges a külső segítség.

Csak játsszunk el a gondolattal, hogy van egy 3 ezer fős vállalatunk, ahol megadott számú ember kap céges autót. Tegyük fel, a csoportvezetők is kapnak, akkor az egy több száz autóból álló készlet. Ezt nem tudja fenntartani a cég, akármennyire szeretné, és valószínűleg nem is tartozik ez a tevékenység a profiljába. Pontosan arra van a flottakezelő, hogy kezelje az ilyen helyzeteket.

Miért jó a cégautó?

Sokáig gondolkodtam meg olvastam, mire leesett, hogy miért is olyan jó ez a fajta szolgáltatás. Egyrészt, ez egyfajta jutalom a munkavállalónak, hiszen azzal, hogy adsz neki egy autót, kifejezed a bizalmadat és az elismerésedet felé. Másrészt viszont ott van az is, hogy sokkal olcsóbban jön ki mindkét félnek, mintha a munkavállalónak buszoznia kellene.

Dolgozóként nem kell fizetned a benzint vagy a tömegközlekedésre szükséges bérletet. Ha pedig tulajdonos vagy, akkor elengedheted a fizetésemeléssel járó plusz adóterheket. Mert ugye a nagyobb számnak a százaléka is nagyobb lesz, amit nem kell kifizetni abban az esetben, ha ezt autó formájú juttatásban adod az embereidnek.

Szóval akinek cége van, gondolja csak meg alaposan, hogy belevág-e, de ha engem kérdeztek, akkor egy alapos átbeszélés után minden lehetséges.