Gyöngyhalászat régen és napjainkban

Még gyermek voltam amikor láttam egy dokumentumfilmet a gyöngyhalászok kemény és viszontagságos életéről. A részletekre már nem pontosan emlékszem, viszont arra igen, hogy a gyöngyhalászok Srí Lanka szigetén éltek és a közeli vizeken dolgoztak. Apró kis tutajokkal mentek az Indiai-óceán nyílt vizeire, ahol a kor mesebeli kincseire, igazgyöngyökre vadásztak. Az gazgyöngy nemmás, mint némely puhatestű immunválasza a szervezetébe kerülő szennyeződés hatására.

A gyöngyhalászat legnépszerűbb területei a Perzsa-öböl, Srí Lanka és India, valamint a Vörös-tenger partvidéke. Napjainkban az igazgyöngy üzletággá fejlődött. Hatalmas telepeken tenyésztik, illetve állítják elő ezeket a ritkaságokat. A modern kori ember sikeresen zabolázza meg a természet ékköveit, ezáltal manapság sokkal egyszerűbb “kitermelésük”, mint korábban. A napokban próbáltam előkeresni a filmes archívumok adatbázisában ezt a bizonyos filmet, nagyon szeretném fiamnak is megmutatni. Ő még csak 6 éves viszont roppant érdeklődő, nyitott és vidám. Bár az elmúlt hetekben nehéz küzdelmet vív a különböző betűkkel és szavakkal. Beszédének javítása érdekében logopédushoz jár.

A célhoz vezető út legfontosabb kellékei: az iskolai előkészítő feladatok

Már korábban is észrevettük a párommal, hogy gyermekünk bizonyos betűk és szavak használata esetén elbizonytalanodik és téveszt. Eleinte nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, az idő előrehaladtával -az iskola időszak közeledésével arányosan- elhatároztuk magunkat szakember bevonása mellett. Ekkor kerültünk kapcsolatba először a https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php internetes felületével, ahol számos érdekes és fontos információval bővítettük ismereteinket a témában. Az oldal remek kezelőfelülettel rendelkezik, ahol az avatatlan szem is könnyen eligazodik.

Fejlesztés specifikus könyvek és nyomtatványok egész sorozata áll az érdeklődők rendelkezésére. Az elérhető kiadványok rengeteg beszédfejlesztéssel kapcsolatos területet érintenek.

-Beszédfejlesztés, beszédindítás

-Iskola-előkészítő, írás-előkészítő, diszlexia-prevenció

-Artikuláció-pöszeterápia

A legnépszerűbb kiadványaik:

-Pöttöm Park 1-2 / Látogatás a beszéd birodalmába

-Látogatás a tudás birodalmába

-KÉPES VAGY RÁ! Vidám motivációs pedagógiai és logopédiai matricák

Valódi segítség mindenki számára, méghozzá elérhető áron. A gyermek beszédfejlesztésének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen kihatással lesz egy sor egyéb jövőbeni készségére, tanulmányi eredményeire.

A tanulás néha bizony fárasztó és nehéz

Az iskolai előkészítő feladatok minden mennyiségben elérhetőek a https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalán, ezen kiadványok nélkülözhetetlen kellékei gyermekeink otthoni fejlesztésének. Gyermekünk tanításához számos érdekes és a gyakorlatban is praktikus tippet kaphatunk. A kiadványok adott esetekben akár évekig is használhatóak és komoly segítséget nyújtanak a beszéd fejlesztésében. A gyermekek színes képek és vicces történetek között kalandozva, játszva sajátítják el a számukra előírt feladatok tartalmi mondanivalóját. A cél nem lehet más, mint a fejlődés. A FOKOZATOS fejlődés. Nem véletlenül hangsúlyozom ezt, mert két ugyanolyan gyermek nincs, van akinek könnyebben megy, van akinek nehezebben. Személyes tapasztalataim szerint ez igen gyakran kedv és hangulatfüggő is a gyermeknél. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a különböző motivációs matricák, ezekkel könnyebben fenntartható a gyermek figyelme és lelkesedése. Fontos számára a nélkülözhetetlen pozitív visszajelzés, érdeklődésének lankadásával koncentrációs képessége is töredékére zsugorodik.

A befektetett energia megtérül

Természetesen van amikor a szülő és a gyermek számára egyaránt nehéz a közös munka és tanulás. Azonban a hosszú távú cél érdekében fontos a két fél kitartása. Minden gyermek megérdemli azt a segítségnyújtást, amire szüksége van. Ilyenkor pedig mellette állunk és tesszük amit kell, ami az érdeke. Sikeres jövőjének záloga.