Az ékszervásárban a napelemes rendszerekről beszélgettünk

A gyöngyékszerek az egyik nagy hobbim és ha csak tehetem, leülök a kis kézműves kuckómban és gyártom a csodákat. Miután a barátaimat és családtagjaimat már elhalmoztam ezekkel a szerintem különleges ékszerekkel, úgy döntöttem, hogy a szélesebb közönséggel is megismertetem a gyöngyök csodáját.

Ezért létrehoztam egy webáruházat, amikor pedig van időm, akkor kézműves vásárokba is kijárok. Ezeket különösen azért szeretem, mert ilyenkor találkozom egy csomó olyan emberrel, akikkel közös, vagy legalábbis hasonló a hobbink. Tudunk tapasztalatot cserélni, meg tudjuk beszélni azt is, hogy milyen alapanyag-lelőhelyek vannak és az új technikákat is szívesen megosztjuk egymással. Persze valahol egymás konkurenciái vagyunk, azonban szívesen segítünk egymásnak. És persze nemcsak a kézműves hobbikról beszélgetünk ilyenkor, hanem az élet más dolgairól is.

Legutóbb a napelem inverterek volt a téma. Ami számomra különösen azért fontos, mert szívügyem a környezetvédelem és igyekszem egyre többet tenni azért, hogy megóvjuk a bolygónkat. A szelektív hulladékgyűjtés volt az első lépés e felé, és természetesen az, hogy megpróbálok minél kevesebb hulladékot termelni.

A napelemes rendszerek témaköre is régóta foglalkoztatott már, így örömmel csatlakoztam be egy beszélgetésbe, amelynek a napelem inverterek volt a témája. A napelemes rendszereknek az inverter ugyanis fontos része. A társalgáskor szóba került a napelemesrendszerek.info, ami nemcsak az információk remek lelőhelye, hanem a szakembereké is. Az ország valamennyi régiójában elérhetők ugyanis a szolgáltatások, érdemes ellátogatni tehát a napelemesrendszerek.info weboldalra, ahol minden segítséget megkapunk.

De hogy hogy is működik maga a rendszer? Először is nem szabad összekeverni a napkollektorral, ami a nap hőenergiáját hasznosítja. A napelem a nap elektromágneses sugárzását nyeri ki, amiből villamos áramot hoz létre. Ezt az egyenáramot alakítja aztán át az inverter váltóárammá. A váltóáramot használják a háztartásban. Tehát a napelem állítja ilyenkor elő a villamos áramot, így ezzel működik a hűtő, mosógép, tévé és minden más elektromos berendezés is.

A rezsiköltségek jó részétől tehát megszabadulhat az, aki napelemet telepíttet. A kezdeti költségek ugyan magasak, de 8-10 év alatt megtérül a beruházás. És ez alatt az idő alatt már nem kell villanyszámlát fizetni, mint ahogy ezután sem. Igazi tiszta, zöld energiához jutunk hozzá, ami ingyen van, és aminek használata valóban környezetkímélő.

Amikor a napelem inverterek a téma, sokan sokfélét gondolnak. A szakemberek azt mondják, hogy a minőségre kell törekedni. A márkásabb, minőségibb és persze drágább inverterek teljesítménye is magasabb, ezek megbízhatóbbak, kiváló szervizháttérrel.

Persze amikor a napelemes rendszerekről van szó, érdemes szót ejteni arról is, hogy hova is kerülhetne ez a rendszer. Hisz ha a tető dőlésszöge nem megfelelő, vagy valamilyen nagy fa vagy szomszédos épület árnyékot vet a tetőre, akkor nem tud hatékonyan működni. A szakemberek azonban erre is választ találnak, hisz a helyszíni felmérés során minden adottságot, minden lehetőséget feltérképeznek.

Meg kell vizsgálni például, hogy milyen az épület statikai állapota, elbírja-e a szerkezet a napelemes rendszert. Ha pedig a tető nem alkalmas, fekvése miatt például, lehetséges, hogy egy garázs, vagy egy melléképület az lesz. Végső esetben pedig akár lábon álló napelemek is építhetők, ha elég nagy terület áll rendelkezésre.

Ezek már csak “apróságok”, a legfontosabb, hogy meghozzuk a döntést. Ha ez megvan, onnantól pedig már úgyis alakulnak a dolgok. Vannak pályázati lehetőségek, vannak kamatmentes konstrukciók. Csak figyelni és tájékozódni kell.

Olyan ez, mint a gyöngyékszerek világa. Itt is számos lehetőség van, és ha figyel az ember, ha nyitott szemmel jár, akkor újabb és újabb dolgokat ismerhet meg. Ezek lehetnek akár technikák, alapanyagok. Akár olyan emberek is, akikkel jó érzés beszélgetni. Napelemekről, ékszerekről vagy bármi másról.