Az egészség mindennél többet ér, harcoljunk együtt az alkoholizmussal

Szeretem támogatni az igaz ügyekért folytatott harcot, és én az alkoholizmus leküzdését is egy ilyen ügynek tartom. A mai világban sajnos túl sokan fordulnak az italhoz, mint menekülési forráshoz, lehet ez fizikai vagy lelki trauma miatt. Az ilyen embereknek elsősorban egy megfelelő elvonó intézetre van szükségük, ami biztosítja számukra a szükséges mentális és fizikai támogatást ahhoz, hogy a felépülésük után ismét teljes életet élhessenek. Persze ez nem könnyű semmilyen szinten, pláne hogy nagy a veszélye a visszaesésnek vagy az átszokásnak. Gyakran halljuk azt, hogy ez meg az kapudrog. Ha szigorúan vesszük az alkoholt is tekinthetjük annak, pláne, ha a beteg a leszokás után még mindig sóvárog az önkívület okozta gondtalanság érzése után, de tudja, hogy az alkoholhoz már jobb ha nem nyúl. Ilyenkor kerülhetnek a képbe még erősebb pszichedelikus anyagok.

Persze ez korán sem a szabály, de épp ezért tartom kiváló intézménynek az Alkoholizmus kezelésére a FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelést. Ez gyakorlatilag egy magán elvonó intézet (felépülési központ, ha szépen akarjuk kifejezni magunkat). Az üzemeltető család, ahogy a bemutatkozó szövegükből is sejteni lehet, személyesen tapasztalta, mennyire pusztító is lehet egy ilyen függőséggel együtt élni, nem csak a beteg, hanem a környezete, a családja számára is. Mindenki máshogy reagál az alkoholra, de nem véletlenül van a köztudatban az alkoholisták által okozott családi erőszak képe. Persze kárt nem csak fizikai erőszakkal lehet okozni, és néha a lelki sérelmek sokkal lassabban gyógyulnak, mint a testi sérülések. Ez természetesen a függőkre magukra is vonatkozik, hiszen valami súlyos traumának kell annak a hátterében lenni, hogy valaki szenvedélybeteg lesz. Így tehát fontos, hogy megértéssel kezeljük ezeket az embereket, hiszen nem tudhatjuk, ki min megy keresztül az életükben. Ez nem kifogás az általuk okozott kárra, de mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy majd akkor vállalhassanak érte felelősséget, ha már nincsenek a drog hatása alatt. És bizony, szorosan nézve az alkohol és a cigaretta is drognak számít.

Az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés ezt mind figyelembe veszi. Ezekkel a nehézségekkel együtt kínál megoldást a betegségre. Ahogy azt a weboldalukon is bemutatják a leszokási program a Minnesota-modellen alapul, ami egy tudományosan is bizonyított amerikai terápiás program. Ez lett átalakítva azzá, amit a Felépülök Családi Felépülési Központban alkalmaznak. A tudományos tanulmánynak is utána lehet olvasni, ha valaki kíváncsi annak részleteire, hiszen az oldalon az Alkoholizmus Kezelése fül alatt ott van a Minnesota modellre vonatkozó leírásban a forrás link.

Természetesen a weboldalukon ennél jóval többet is lehet találni. Kezdjük talán praktikus szempontból a legfontosabbal: mit kínálnak és mennyiért? A legfontosabb szolgáltatásuk szerintem legalábbis az említett 28 napos felépülési program, amit Szőcön tartanak. Ez mellett még van külön Családi konzultációjuk és Személyes konzultációjuk is az alap Állapotfelmérés mellett. Ez utóbbi 20 ezer forintba kerül alkalmanként és a többi konzultációval együtt Budapesten és Veszprémben lehet igénybe venni. A konzultációk maguk eltérő árban vannak. Az egyéni konzultáció 15 ezer forint, míg a családi 25 ezer forint alkalmanként. A vírus helyzetre való tekintettel ezeket igénybe lehetett venni online is, főleg azoknak, akiknek a 28 napos elvonó után ezek ugye részét képezték az utógondozásnak. Hogy ezt az opciót megtartották-e arról sajnos nem tudok semmit, de a vidékieknek nem árt rákérdezni, hogy van-e ilyen lehetőség. Persze ezzel nem azt akarom sugallni, hogy ne érné meg elmenni a székhelyükre, de az ember nem szeret költeni, ha nem muszáj.

A 28 napos elvonó a legdrágább szolgáltatásuk 1 millió 300 ezer forintos összeggel. Ebbe bele tartozik az orvosi ellátás, a szakképzett személyzet, a napi háromszori étkezés és a különböző programok, és a hozzájuk tartozó belépők. Ezek mellett pedig utógondozást is biztosítanak, ahogy azt már említettem családi és személyes konzultációval. Sajnos ezeknek a gyakoriságát nem tudom pontosan, de én heti szintre saccolnám őket. Természetesen az is teljesen érthető, ha ezt nem mindenki tudja megengedni magának, de mivel ez egy rövid program, viszonylag magas eredményességgel, nagyobb a valószínűsége, hogy a beteg megtarthatja a munkáját, mintha több hónapra vonulna el, ahogy az az állami, kevésbé drága elvonókra jellemző. Persze ezt mindenkinek magának kell értékelni.

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK  Leszokás az alkoholról - komplex alkoholelvonó kezelés

Az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés, ami ugye a 28 napos felépülési program Szőcön zajlik egy nagyobb családi ház méretű épületben, ami 4 hálószobával rendelkezik, és egyszerre hat ember befogadására alkalmas, 2 két személyes és 2 egy személyes hálószobával. Ezek mellett egy tágas nappalival és étkezővel rendelkezik, valamint, ami ilyen nyárai melegben talán különösen jó, egy fedett verandával. A fürdő nagyon kulturált és rendezett, első ránézésre talán még a mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető.

A program maga a csoportterápia mellett nagy hangsúlyt fektet a család bevonásra. Ez egy nagyon logikus döntés, hiszen a család az, aki szinte minden nap ott van a felépülő beteg mellett, és támogatni tudja a helyes úton, el tudja vezetni a kísértés mellett, így csökkentve a visszaesés esélyét. Éppen ezért nem csak a “gondozott” kap oktatást a saját helyzetéről, hanem a hozzátartozók is. Én személy szerint nagyon bunkó dolognak tartom, mikor alkohollal kínálunk olyan személyt, akiről tudjuk, hogy a múltban volt problémája az alkohollal. Ilyenkor nem udvariasak vagyunk, hanem kegyetlenek. Hiszen a kísértés általunk jelenik meg előtte, és nem mindenkinek könnyű nemet mondani. Ilyen esetben nagyon jó, ha ott egy családtag, aki le tudja állítani a nagyon udvarias házigazdát, aki mindenképp meg szeretné kínálni a nagyon finom pálinkájával, borával vagy egyéb alkoholjával.

A program ezek mellett nem csak aktív programokkal segíti a betegek leszokását, hanem passzívakkal is, mint például a természet járásokkal, vagy az olvasó csoportokkal. Ilyenkor mindenki el van a kis fejében, és nagyon könnyen jöhet egy-egy megvilágosodó gondolat, hogyan is kellene változtatni az életvitelükön.

Persze, azok akik nem érzik úgy, hogy erre szükségük lenne, vagy az állapotfelmérés azt mutatja, hogy nincs rá szükségük, azok a konzultációk során birkózhatnak meg a betegséggel. Ilyenkor sincsenek teljesen magukra utalva, hiszen ott a családi konzultáció, ahol ugyan így megkaphatja a család is az oktatást arra, hogyan kell viselkednie bizonyos helyzetekben. Míg a magán konzultáció során, én úgy képzelem a lelki okokat is fel tudják kutatni, amik a függőség mögött állnak.

Mindenki maga döntse el vajon neki szüksége van-e az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelésre, de mindenképp alaposan nézzen körül mind az állami intézmények területén, mind ennél a kimondott Felépülési Központnál. És mindenkinek jó gyógyulást kívánok.