Hallottál már arról a babonáról, miszerint nem szabad gyöngyöt viselni az esküvőn, mert az könnyeket jelent?

És arról, hogy viselj gyöngyöt az esküvőn, mert elveszi a könnyeket?

Ha netán esne az eső a nagy napon, akkor ugrott az egész szervezés, mert szintén sok sírást jövendöl... vagy pont fordítva?

Bár évek óta készítek esküvőkre gyöngyékszert, eddig nem találkoztam ezzel az ellentmondásos hiedelemmel. 

Már a századelőn is az öltözet része volt a gyöngy a pártán (lásd: Magyar Néprajzi lexikon), de elég részletes leírást találni ezen az oldalon is a magyar népi ékszerekről. A sárközi menyasszony gyöngyből fűzött nyaksit viselt, a matyó menyasszonyt is ékesítették gyöngyökkel.

Miről is szól ez a babona?

"Egyesek szerint ha a menyasszony gyöngyöt visel az esküvője napján, akkor a gyöngy „átveszi az igazi könnyek helyét”, vagyis a házasság könnymentes, boldog lesz.

Mások pedig éppen azt állítják, a gyöngy azokat a könnyeket mutatja, amelyet a menyasszony majd a házasságában elhullat. Tehát minél több a gyöngy, annál több a könny. 

Ha valaki tart attól, hogy balszerencsét hozna neki egy gyöngynyaklánc, akkor azonban gondoljon arra: ha ez valami régi, valami új vagy éppen valami kölcsönbe kapott, akkor az biztosan jó szerencsét ígér."
(Forrás: nlcafe.hu)

Mit javasol a gyöngyékszer tervező?

Minden babonával egy a gond - szerintem -, hogy egy külső dologra hárítjuk a felelősséget. Mintha a házasságunk sikere attól függne, beszereztünk-e valamit, esett-e az eső, vagy éppen milyen lánc van a nyakunkon. Természetesen szeretnénk bebiztosítani magunkat, ez természetes vágyunk. Azt szeretnénk, ha sokáig boldogan élnénk, nem arra készülünk, hogy egyszer vége lesz. Érthető, hogy ilyenkor még az is belekapaszkodik a babonákba, aki egyébként nem ad az ilyen dolgokra, hiszen "ártani nem árthat". 

Rendben, elfogadom ezt is, de azért gondolj végig még néhány szempontot:

Az én esküvőm 2000-ben volt. Megéltünk sok mindent a férjemmel, nehézségeket is, könnyeket is. Voltunk mélyponton, kértünk segítséget is, de volt sok közös élményben, örömben, sikerben is részünk. Azért lett volna, mert volt gyöngy a nyakamban? 

Azt is megfigyeltem a babonákkal kapcsolatban, hogy mindig csak valami előtt érdekesek. Az esküvő ELŐTT mindenki igyekszik mindent betartani -ha babonás-, de utána 1-2-5-10 évvel ki az, aki arra fogja a gondokat, hogy a vőlegénye látta-e őt az esküvő előtt menyasszonyi ruhában?? 

Mi a jó házasság záloga?

Egyrészt nem kell félni a könnyektől, a nehézségektől. Ha minden jól megy, ott valami gond bujkál! Az élet természetes része a nappal és az éjszaka, a vihar és a derűs idő. Kellenek, hogy értékeljük a jót, az ünnepet, és szükségesek, hogy összekovácsolódjunk, megéljük, hogy a bajban is számíthatok a másikra.

Ha valakivel házasságra lépsz, szövetségre léptek. Számunkra ez azt jelenti, ha baj van, nem kívül keressük a megoldást: nem egy harmadik fél vagy a válás az első gondolatunk, de még csak nem is a sokadik! Hanem szövetségünkön belül: keressük a válaszokat, dolgozunk érte, félreteszünk dolgokat, ha szükséges. A másikért, egymásért, végső soron önmagunkért - mert ketten vagyunk egyek.
Ez akkor működik, ha mindketten így gondoljuk, és mindketten teszünk érte.

Azt gondolom, ha ezeket az alapokat sikerül tisztázni, az sokkal inkább megtartó erő lesz, mint az, vajon gyöngyből készül-e a nyakláncod az esküvőre...

 

{jcomments on}

Vásárlóim mondták

F. Erika

Szia!

Megjöttek. Gyönyörűek! Köszönöm :)

 

 

Legújabb blogbejegyzés

Keresztény ékszerek

Hogy micsoda? Szentképek meg keresztek? 

Egy csoportban említettem, hogy készítek ilyet, nem tudták elképzelni, miről beszélek.
Most ezért elmondom itt.

Bővebben...:

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Legújabb ékszerek a készletből

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1090 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1310 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1240 Ft
  • PostaPonton: 1440 Ft
  • MPL futárnál: 1660 Ft
Go to top