Jó időnként összefutni régi ismerősökkel, váltani pár mondatot, kölcsönösen rácsodálkozni egymás gyerekeire -hogy nőnek-, aztán rendre belefutok egy hasonló mondatba:
Még mindig gyöngyöt fűzöl? Ehhez hozzájárul egy sajátos arckifejezés is, amiben van óvatosság, hitetlenkedés, sőt, kételkedés, mintha azt kérdeznék ilyenkor: ez tényleg munka? Nem hagytál már fel ezzel az úri huncutsággal?

Valójában tényleg nehéz elmagyaráznom, mit is csinálok nap mint nap, mert nem egy klasszikus 'bankban dolgozom' vagy 'postás vagyok' típusú, általánosan ismert munkaköröm van.

Ha a gyöngyfűzéshez hozzáteszem, hogy otthon dolgozom, akkor hirtelen mindenki úgy képzeli, egész nap lógatom a lábam, és ráérek mindenre: ügyintézni, telefonálgatni, anyukám például azt sem érti, hogyhogy nem főzök naponta...

 

Gyöngyékszer tervező vagyok, aki oktatja a gyöngyfűzést

A fő tevékenységem tehát, hogy létrehozok valamit, ami korábban nem létezett; majd erről fényképes-írott, máskor videós útmutatókat készítek, hogy ezek alapján mások is reprodukálni tudják az adott dolgot. Hú, ez most nagyon hivatalos lett :)

Magyarán leülök egy kupac különböző gyönggyel, fejemben egy elképzeléssel, és elkezdek fűzni; közben jegyzetelem a lépéseket, visszabontok ha kell, amíg ki nem alakul egy új ékszer. Ez hasonló más kézimunkákhoz, csak nincs előttem minta, hiszen azt én találom ki.
Ez a leginkább alkotói folyamat a munkámban. Valóban tervezés, ha nem is papíron találom ki a készítés menetét, hanem rögtön "élesben".

Utána ebből a létrejött ékszer-prototípusból olyan mintaleírást vagy online tanfolyamot kell varázsolnom, amiből más is meg tudja tanulni, el tudja készíteni az adott ékszert.
Leginkább újrafűzöm az adott ékszert, közben nagyon közeli, részletgazdag fázisfotókat készítek, amit utána beledolgozok egy Pdf leírásba, kiegészítve magyarázatokkal.
Máskor videóra veszem a fűzést magát, és online oktatóanyagot készítek belőle.

Időnként beadom a derekam és személyes gyöngyfűző tanfolyamot (workshopot) is szervezek. 

Leginkább megdöbbent, hogy még mindig él a fejekben: a gyöngyfűzés gyerekeknek való!
Ilyenkor mutatok pár képet az alkotásaimról, vagy rákeresek a BOTB nemzetközi gyöngyös verseny munkáira - ettől tátva marad a szájuk :)

Tudjátok, hihetetlen büszke vagyok arra, hogy az oktatóanyagaim segítségével rengetegen kezdtek bele ebbe a csodaszép hobbiba; fantasztikus alkotásokat tanultak meg készíteni, miközben feltöltődést, énidőt kaptak.

Hiszem, hogy sok-sok nő önbizalmának növekedéséhez járulhattam hozzá, sikerélményt szereztek, elismeréseket.
Hiszem, hogy e tevékenység által talán egészségesebbek is lehetnek, lelki értelemben legalábbis.

 

 

Ékszerkészítő vagyok, kézműves

Az időm kisebb részében ékszereket alkotok, kimondottan eladási célból. Ezt már jobban szokták érteni, a webshop kifejezés és a 'megyek vásárokba is' azért ismertebb és kézzelfoghatóbb tevékenység, mint az online gyöngyfűzés oktatás.
Ezek az ékszerek nem azonosak azzal, amit oktatási célból tervezek. 

 

Ezek tehát a fő tevékenységeim, ám emellett

Van egy csomó adminisztrációm, pl számlázás, levelekre és üzenetekre válaszolás, alapanyag-rendelés, weboldal karbantartás, termékfeltöltés, postára menés, csomagolás stb.
Aztán ott a fotózás, a webboltba is készülnek a képek, de az Instagramra, egyéb felületekre is kattintgatok majd szerkesztem a töménytelen sok fotót.
Képszerkesztés, grafikai munkák: ezekre sincs külön emberem, így ha szórólap, névjegy készül, weboldalra kell bármilyen grafikai anyag, egyelőre magam készítem őket.
Ha vásárba megyek, előtte a standot tervezem, próbálom mindig fejleszteni egy kicsit.
Blogot írok és facebook posztokat, hírleveleket, hirdetéseket és megrendelőoldalakat készítek.
Időnként arculatot váltok, frissítek, javítok.

Tervezek: időnként mindent félre kell tennem, hogy átgondoljam az előttem álló időszakot, értékeljem a mögöttem lévőt. Tudnom kell, honnan hová haladok.
Számolok: árakat, bevételeket és kiadásokat, pénzügyi tervet készítek (aztán újratervezek...), marketing- és üzleti tervet kovácsolok.
Könyvelőnek készítem elő a dolgokat, figyelemmel követem a jogi és adóváltozásokat, azokra reagálok, változtatok, ha kell.
Tanulok: mindig tanulok! Figyelem a "szakmát", igyekszem képben lenni az újdonságokkal gyöngyös téren, máskor tanulok marketinget, kommunikációt, új rendszereket, technikai eszközöket, frissített weboldalakat ismerek meg működés közben, kipróbálok programokat vagy új felületeket. 
Kutatok: új alapanyagokat, szebbeket, jobbakat, minőségibbeket; fejlesztem néha a csomagolást is.

Biztos kihagytam ezt-azt, de a lényeg szerintem kirajzolódik, mivel is foglalkozom!

 

Vásárlóim mondták

Mária

Kedves Krisztina!
 
A megrendelt Türkiz inspiráció medál rendben megérkezett az ajándékokkal együtt!  Nagyon jól sikerült, rendkívül szép darab!!
Köszönöm!
 
                            Üdvözlettel: M. Mária

 

 

Legújabb blogbejegyzések

Villámgyors kevert sütemény 2 változatban

A legjobb ebben a kevert tésztában, hogy kb 15-20 perc alatt összekutyulható, utána a sütő végzi a dolgát.
Kevés hozzávalóból, kétféle variációban is megsütheted!

Bővebben ...

És veled mi van? Még mindig fűzögeted a gyöngyöket?

Jó időnként összefutni régi ismerősökkel, váltani pár mondatot, kölcsönösen rácsodálkozni egymás gyerekeire -hogy nőnek-, aztán rendre belefutok egy hasonló mondatba:
Még mindig gyöngyöt fűzöl? Ehhez hozzájárul egy sajátos arckifejezés is, amiben van óvatosság, hitetlenkedés, sőt, kételkedés, mintha azt kérdeznék ilyenkor: ez tényleg munka? Nem hagytál már fel ezzel az úri huncutsággal?

Bővebben ...

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1320 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1505 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1290 Ft
  • PostaPonton: 1720 Ft
  • MPL futárnál: 1905 Ft
Go to top