Interjút készítettem egy kézműves társammal, Bakonyi Anikóval.

Anikó nem akármilyen küldetést választott: a Barbie baba iránt rajongó kislányok ízlését, szépérzékét fejleszti a saját maga által megálmodott és elkészített babaruhák segítségével.

Hogyan kezdte, mi a fontos számára? Olvasd el itt!

Kérlek mutatkozz be röviden! 

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a „baniko műhelyének” megálmodója, két iskolás gyermek – egy fiú és egy kislány – édesanyja.

Egyszemélyes műhelyemben lányos játékokat, elsősorban stílusos Barbie babaruhákat keltek életre kislányok és anyukák legnagyobb örömére.
A tervezés során nem a széles választékra helyezem a hangsúlyt, hanem az egymással harmonizáló színekre, a szépségre, az ízlésességre, az egyszerű szabásvonalakra. Célom, hogy játék közben fejlesszem a kislányok szépérzékét, ízlését, hogy mire tinik lesznek megtalálják saját stílusukat, és a fekete helyett/mellett bátran használjanak színeket, mintákat saját öltözködésükben.

Más babákra is szoktam ruhát készíteni, de ezek inkább egyedi megkeresések.
Textiljáték-készítő lévén egyéb terveim is vannak a jövőre nézve, de ezeket még nem árulom el. :-)

Mióta foglalkozol kézművességgel, hogyan kezdted, mi fogott meg benne leginkább?

Ahogy így visszaemlékszem, már általános iskolában én voltam a „faliújság-felelős”. Igen, nem viccelek! Valószínűleg már ekkor előbújhatott belőlem a kreatív énem.
Körülbelül ebben az időszakban ismerkedtem meg a varrógéppel és a kötőtűkkel is anyukám jóvoltából, aki maga is hobbi szinten űzte mindkét tevékenységet. Akkoriban még csak saját magamnak varrtam szoknyákat, felsőket, egyszerűbb ruhadarabokat. Sajnos az idő múlásával egyre kevesebb időm jutott erre.

Igazából akkor került elő újra a varrógépem, mikor a fiammal terhes lettem. Ebben az időben – 9-10 évvel ezelőtt – „találkoztam” a designer textilekkel, és a keresztszemes hímzéssel. A kettő kombinációjával gyerekszobai kiegészítőket gyártottam a családnak. Majd miután lányos anyuka is lettem, és a babákat öltöztetni kellett, elindultam a babaruha varrás irányába is.

Mi volt eddig a legnagyobb sikered?

Talán az, hogy sok bürokratikus akadály és sok tanulás után tavaly ősszel sikerült elindítanom babaruha webáruházam, ezzel tettem egy nagy lépést egy régi álom megvalósulása felé.

Mi volt eddig a legnagyobb kudarcod?

Nem tudnék ilyet említeni. A lényeg, hogy ne kudarcként, hanem tanulási folyamatként éljük meg a negatív dolgokat. Ezáltal leszünk jobbak, ez visz előre minket célunk eléréséhez.

Van-e valami meghatározó trend, amit mostanság megfigyeltél?

Megmondom őszintén soha nem voltam divatkövető személyiség. Nem érdekel milyen trendek vannak körülöttem. Saját elképzelésem, ízlésem után megyek. Nem fogok csak azért egy ruhát megvarrni kicsiben, mert az éppen most trendi.

Egyedül a Pantone által minden évben közzétett „év színét” szoktam figyelemmel kísérni, de sajnos nehéz olyan anyagot találni, ami ennek megfelel.

Ha nem a mostani területen dolgoznál, milyen kézműves irányzat vonzana legjobban?

Szerintem ugyanúgy maradnék a varrás területén. Szerencsés vagyok, hogy a hobbimat tekinthetem a munkámnak. Ezért is nehéz a munkát és a szabadidőt különválasztani. 

Szerinted mi lesz a kézművesség jövője, mondjuk 5 év múlva? Jelige: álmodozni ér!

Bízom benne, hogy a magyar piacon lévő kézművesek megerősödnek, és elválik egymástól a hobbista és a kézműves fogalma. Nekem is az az egyik célom többek között, hogy az egyedinek, a kézzel készült termékeknek értéket teremtsek.

Remélem egyre többen lesznek olyanok, akik hajlandók megfizetni a kézműveseknek a munkájukba belefektetett időt, és sikk lesz egyedi játékot, ajándékot, ruhát, bármit vásárolni!

Írta: baniko műhelye / Bakonyi Anikó textiljáték-készítő

Itt vásárolhatsz: http://www.banikobabaruhak.hu/

Blog: http://www.baniko.hu/

{jcomments on}

Vásárlóim mondták

Wimmer Éva

Ajándékot kerestem, nyakláncot vagy fülbevalót. Ezúttal rögtön nálad kezdtem, egy facebook csoportból tudtam az ékszereidről.

Szebbet kaptam, mint vártam, és nagyon jó minőségűt! Már ajánlottalak másnak is!

Wimmer Éva

 

 

Legújabb blogbejegyzések

Villámgyors kevert sütemény 2 változatban

A legjobb ebben a kevert tésztában, hogy kb 15-20 perc alatt összekutyulható, utána a sütő végzi a dolgát.
Kevés hozzávalóból, kétféle variációban is megsütheted!

Bővebben ...

És veled mi van? Még mindig fűzögeted a gyöngyöket?

Jó időnként összefutni régi ismerősökkel, váltani pár mondatot, kölcsönösen rácsodálkozni egymás gyerekeire -hogy nőnek-, aztán rendre belefutok egy hasonló mondatba:
Még mindig gyöngyöt fűzöl? Ehhez hozzájárul egy sajátos arckifejezés is, amiben van óvatosság, hitetlenkedés, sőt, kételkedés, mintha azt kérdeznék ilyenkor: ez tényleg munka? Nem hagytál már fel ezzel az úri huncutsággal?

Bővebben ...

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Legújabb ékszerek a készletből

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1320 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1505 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1290 Ft
  • PostaPonton: 1720 Ft
  • MPL futárnál: 1905 Ft
Go to top