Nejlonzacskó-ellenesség, környezetvédelem, tudatosság... mind felértékelődnek, különösen, ha gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó.
Közhelynek is tűnhet már mindez, a csapból is ez folyik, mégis hiszem: mindenki tettei számítanak, ha a környezetvédelemről van szó, még a kézműves ékszerkészítőé is.

 

 

Kezdettől igyekszem odafigyelni, hogy minél kevesebb szemetet termeljek az ékszerkészítéssel. Most egy cikk erejéig átgondolom, pontosan mik is ezek a sarkalatos dolgok.

Kezdem szép sorban, ahogy a munkafolyamat is megkívánja.
Első ugye a beszerzés: alapanyagok, eszközök.
Mivel ezeket jellemzően rendelem, igyekszem nagyobb tételben vásárolni - így a szállítási költség miatt is jobban megéri-,  környezetvédelmi szempontból kevesebb szállítás=kevesebb üzemanyag kibocsátás. 
Szerencsére a Tiszigyöngy webbolt nagyon közel van hozzám, így ha tőle rendelek, bevállalom azt az 5 perces sétát a házukig, hogy átvegyem - ez is apróság, de nekem fontos.

Az érkező alapanyagokat csomagolják, ezekből elteszem a használt buborékos fóliát és egyéb térkitöltőket, nem dobom ki, mint ahogy a kartondobozokat sem.
Amikor elfogy egy-egy simítózáras tasakból a gyöngy vagy szerelék, ezeket is félreteszem, és alkalomadtán, ha ömlesztve kerül hozzám valamilyen rendelés, ezekbe szortírozom - újrahasznosítom őket.
A Rayher teklák kis kerek műanyag dobozkáit ismerős horgászoknak is tovább szoktam adni, jellemzően ólmot vagy horgokat tartanak benne szívesen :)

 

 

Az elmúlt években rengeteg gyöngyöt halmoztam fel, így új minták kitalálásakor igyekszem ezeket felhasználni ahelyett, hogy ismét újakat vásárolnék. Sőt, mostanában gyakran bontok is, hiszen a kész gyöngyékszerek árusítását már nem végzem, így csak állnának a dobozban.
Környezetvédelmi okokból (is) szüntettem be a gyöngyfűzést oktató DVD-k készítését, amellett, hogy maga a DVD is káros, a postázásból fakadó szállítási terhelést is kiiktattam ezzel. Helyette online tanfolyami formára álltam át.

A mostani ékszerek postázásához barna karton dobozokat vásárolok egy magyar készítőtől. Sajnos az ékszer csomagolásnál nem tudom kiiktatni a celofán tasakokat, de magam nyomtatom hozzá a kartonlapokat, így megint csak szállítást spórolok mondjuk egy nyomdához viszonyítva.
A félretett térkitöltőket használom fel ahhoz, hogy az ékszereket védjem a postázás okozta stressztől :)

 

 

Szintén apróság, de nem vásárolok külön jegyzettömböket vagy hasonlókat, helyette elteszem a kibontott borítékokat (pl számlák), vagy a néha elrontott nyomtatásokat (aminek csak egyik oldala nyomtatott), és ha gyorsan kell valamit felírni, ezekre szoktam. 
A rendszeres tervezéshez pedig Bullet Journalt használok, így egy füzetben rendszerezetten vannak a dolgaim.

A papírra visszatérve még egy kicsit, nálunk szelektíven lehet gyűjteni a papírt és a PET palackot, mivel a családi házunkban dolgozom, így az íróasztalom alatt van egy papírgyűjtő papírzacskó (!), így a már kidobásra ítélt papírokat külön tudom gyűjteni.
És ha már a munkahelyem az otthonunk, büszkén mondhatom, hogy tudunk (és szoktunk) komposztálni is, van egy pici veteményesem, és vannak virágaim is a méhek számára.
Rendszeresen készítek házilag citromfű- és mentaszörpöt a kertben növő növényekből, idén már teremni fog remélhetőleg a málna is, ültettünk barackfát is.

Biztosan még fel tudnék sorolni sok-sok apróságot, no meg mindig lehet jobban csinálni a dolgokat - azért remélem, nem volt hiábavaló ez a felsorolás sem.
Ha vannak ötleteid, vagy akár arról írnál szívesen, mit teszel te magad a környezetvédelemért, gyere és ennél a facebook posztomnál beszéljünk róla >>

 

Vásárlóim mondták

Eszti mondta

Kedves Krisztina!

Éppen az előbb csengetett a postás. Még a lélegzetem is elállt, mikor kinyitottam a dobozkát. Álomszép ez a nyaklánc nagyon szépen köszönöm.
Azóta álmodoztam Róla, mióta először megláttam, de sajnos anyagilag nem engedhettem meg magamnak. Nagyon szépen köszönöm, hogy lehetőséget adtál rá, hogy egy ilyen varázslatos ékszerem legyen. Nagyon fogok rá vigyázni és mindig büszkén fogom viselni.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm. További sikeres munkát kívánok!

Legyen olyan csodaszép napod, mint amilyenné az enyémet változtattad!

Eszti

 

 

Legújabb blogbejegyzések

Villámgyors kevert sütemény 2 változatban

A legjobb ebben a kevert tésztában, hogy kb 15-20 perc alatt összekutyulható, utána a sütő végzi a dolgát.
Kevés hozzávalóból, kétféle variációban is megsütheted!

Bővebben ...

És veled mi van? Még mindig fűzögeted a gyöngyöket?

Jó időnként összefutni régi ismerősökkel, váltani pár mondatot, kölcsönösen rácsodálkozni egymás gyerekeire -hogy nőnek-, aztán rendre belefutok egy hasonló mondatba:
Még mindig gyöngyöt fűzöl? Ehhez hozzájárul egy sajátos arckifejezés is, amiben van óvatosság, hitetlenkedés, sőt, kételkedés, mintha azt kérdeznék ilyenkor: ez tényleg munka? Nem hagytál már fel ezzel az úri huncutsággal?

Bővebben ...

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Legújabb ékszerek a készletből

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1090 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1310 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1240 Ft
  • PostaPonton: 1440 Ft
  • MPL futárnál: 1660 Ft
Go to top