Nejlonzacskó-ellenesség, környezetvédelem, tudatosság... mind felértékelődnek, különösen, ha gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó.
Közhelynek is tűnhet már mindez, a csapból is ez folyik, mégis hiszem: mindenki tettei számítanak, ha a környezetvédelemről van szó, még a kézműves ékszerkészítőé is.

 

 

Kezdettől igyekszem odafigyelni, hogy minél kevesebb szemetet termeljek az ékszerkészítéssel. Most egy cikk erejéig átgondolom, pontosan mik is ezek a sarkalatos dolgok.

Kezdem szép sorban, ahogy a munkafolyamat is megkívánja.
Első ugye a beszerzés: alapanyagok, eszközök.
Mivel ezeket jellemzően rendelem, igyekszem nagyobb tételben vásárolni - így a szállítási költség miatt is jobban megéri-,  környezetvédelmi szempontból kevesebb szállítás=kevesebb üzemanyag kibocsátás. 
Szerencsére a Tiszigyöngy webbolt nagyon közel van hozzám, így ha tőle rendelek, bevállalom azt az 5 perces sétát a házukig, hogy átvegyem - ez is apróság, de nekem fontos.

Az érkező alapanyagokat csomagolják, ezekből elteszem a használt buborékos fóliát és egyéb térkitöltőket, nem dobom ki, mint ahogy a kartondobozokat sem.
Amikor elfogy egy-egy simítózáras tasakból a gyöngy vagy szerelék, ezeket is félreteszem, és alkalomadtán, ha ömlesztve kerül hozzám valamilyen rendelés, ezekbe szortírozom - újrahasznosítom őket.
A Rayher teklák kis kerek műanyag dobozkáit ismerős horgászoknak is tovább szoktam adni, jellemzően ólmot vagy horgokat tartanak benne szívesen :)

 

 

Az elmúlt években rengeteg gyöngyöt halmoztam fel, így új minták kitalálásakor igyekszem ezeket felhasználni ahelyett, hogy ismét újakat vásárolnék. Sőt, mostanában gyakran bontok is, hiszen a kész gyöngyékszerek árusítását már nem végzem, így csak állnának a dobozban.
Környezetvédelmi okokból (is) szüntettem be a gyöngyfűzést oktató DVD-k készítését, amellett, hogy maga a DVD is káros, a postázásból fakadó szállítási terhelést is kiiktattam ezzel. Helyette online tanfolyami formára álltam át.

A mostani ékszerek postázásához barna karton dobozokat vásárolok egy magyar készítőtől. Sajnos az ékszer csomagolásnál nem tudom kiiktatni a celofán tasakokat, de magam nyomtatom hozzá a kartonlapokat, így megint csak szállítást spórolok mondjuk egy nyomdához viszonyítva.
A félretett térkitöltőket használom fel ahhoz, hogy az ékszereket védjem a postázás okozta stressztől :)

 

 

Szintén apróság, de nem vásárolok külön jegyzettömböket vagy hasonlókat, helyette elteszem a kibontott borítékokat (pl számlák), vagy a néha elrontott nyomtatásokat (aminek csak egyik oldala nyomtatott), és ha gyorsan kell valamit felírni, ezekre szoktam. 
A rendszeres tervezéshez pedig Bullet Journalt használok, így egy füzetben rendszerezetten vannak a dolgaim.

A papírra visszatérve még egy kicsit, nálunk szelektíven lehet gyűjteni a papírt és a PET palackot, mivel a családi házunkban dolgozom, így az íróasztalom alatt van egy papírgyűjtő papírzacskó (!), így a már kidobásra ítélt papírokat külön tudom gyűjteni.
És ha már a munkahelyem az otthonunk, büszkén mondhatom, hogy tudunk (és szoktunk) komposztálni is, van egy pici veteményesem, és vannak virágaim is a méhek számára.
Rendszeresen készítek házilag citromfű- és mentaszörpöt a kertben növő növényekből, idén már teremni fog remélhetőleg a málna is, ültettünk barackfát is.

Biztosan még fel tudnék sorolni sok-sok apróságot, no meg mindig lehet jobban csinálni a dolgokat - azért remélem, nem volt hiábavaló ez a felsorolás sem.
Ha vannak ötleteid, vagy akár arról írnál szívesen, mit teszel te magad a környezetvédelemért, gyere és ennél a facebook posztomnál beszéljünk róla >>

 

Vásárlóim mondták

H. Szilvia

H. Szilvia egy gyűrűt kért csupán, de a visszajelzése nagyon-nagyon jól esett!

 

Köszönöm szépen!

 

 

Legújabb blogbejegyzések

Villámgyors kevert sütemény 2 változatban

A legjobb ebben a kevert tésztában, hogy kb 15-20 perc alatt összekutyulható, utána a sütő végzi a dolgát.
Kevés hozzávalóból, kétféle variációban is megsütheted!

Bővebben ...

És veled mi van? Még mindig fűzögeted a gyöngyöket?

Jó időnként összefutni régi ismerősökkel, váltani pár mondatot, kölcsönösen rácsodálkozni egymás gyerekeire -hogy nőnek-, aztán rendre belefutok egy hasonló mondatba:
Még mindig gyöngyöt fűzöl? Ehhez hozzájárul egy sajátos arckifejezés is, amiben van óvatosság, hitetlenkedés, sőt, kételkedés, mintha azt kérdeznék ilyenkor: ez tényleg munka? Nem hagytál már fel ezzel az úri huncutsággal?

Bővebben ...

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1320 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1505 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1290 Ft
  • PostaPonton: 1720 Ft
  • MPL futárnál: 1905 Ft
Go to top