Most már tudod, mi tartozik bele a gyöngyékszer tervezés munkaidejébe;

többen kérdezték, hol számolom a csomagolást, postázást, egyéb dolgokat?

Igen, jól gondoljátok: a gyöngyékszer elkészítési ideje csak egy része a történetnek.

Hogyan jön ki egy gyöngyékszer eladási ára? Mit tartalmaz az ár és mit nem?

Más kézműves termékre is igaz lehet, de én ebben vagyok otthon, az én tapasztalataimat és elgondolásaimat írom le itt.

Szóval, ami mindenki számára nyilvánvaló, hogy 

Már az anyagköltség meghatározása sem egyértelmű.

Ha adott egy 40 db gyöngyöt tartalmazó csomag, és elhasználok belőle 10-et, akkor a tíz darabárát számoljam, vagy a teljes csomag árát? Lehet, hogy sosem használom el a maradék 30-at? És ha mégis, akkor ott már ne kalkuláljak vele, mert egyszer már beépítettem az árba? És ezt hogyan lehet adminisztrálni????

Gondolj bele, 40 gyöngyöt kell megvenned, hogy 10-et beletegyél egy ékszerbe. Ha valaki rendel, pont nincs otthon megfelelő színed, akkor meg kell venned a teljes csomagot. Máris az anyagköltség egy része ráfizetéses...

Ragasztó, fűzőszálak becsült összege, akkor is, ha csak egy pötty... előbb-utóbb elfogy és másikat kell venni!

A fűzési időn (munkaidőn túl) mi kerül bele az ékszer végső árába?

Először csak sorolom, amikkel számolni kell:

És ami nem időben mérhető:

 

Mindezek után még bele kell számolni, hogy profit is maradjon, amiből fejleszteni lehet, ráadásul nem is biztos, hogy az adott ékszert el tudjuk adni, így az ezzel fedezett költségek vissza se jönnek.

Azzal is számolni kell, ha be szeretnénk vonni viszonteladókat, akkor kell lennie egy viszonteladói árnak és egy kiskereskedelmi árnak! 

Ne feledkezzünk meg a havi fix költségekről se; egy részét beletettük az ékszer árába, azokat, amik összefüggésben vannak a használattal: minél többet dolgozik valaki, annál több költség keletkezik; ezt hívjuk változó költségeknek.
A fix költségek akkor is vannak, ha nem csinálunk semmit: könyvelőt fizetni kell, a honlap fenntartásának is van díja, a járulékok is ide tartoznak. Ezt is ki kell hozni az eladási árból.
És szabadságra még nem is mentünk...

Végül ne feledkezzünk meg a garanciális javításokról, vagy az elállási lehetőségekről. Bár nálam garanciális javítás nem jellemző, számolni kell az esetleges költségeivel; ugyanígy, az elállási jog miatt ha a vásárló visszaküldi a terméket, az ebből fakadó kiadásokat is ki kell termelni.

Frissítés 2015.07.09. 13:30-kor:

Kifelejtettem a következő tényezőket is: postára menés, megrendelésekkel, érdeklődésekkel kapcsolatos levelezés, eladáskor a számlázás, könyvelőhöz menés, egyéb ügyintézés, hírlevél írás, blogbejegyzések írása, új lehetőségek keresése, alapanyag megrendelés... ezeket mind "el kellene hogy tartsa" az a pénz, ami az eladásokból befolyik, és a fix vagy változó kiadások levonása után megmarad!

Összefoglalás

  1. Most már van némi fogalmad arról, miért kerül a kézműves termék annyiba, amennyibe.

  2. Ha valahol nagyon olcsón árulják, akkor az legyen gyanús! Feltehetően nem legálisan csinálja, így viszont nem élhetsz a visszaküldési lehetőséggel, se garanciával!

  3. A kézművességből megélni szinte lehetetlen; ne ócsárold és becsméreld őket, mert drágának tartod az áraikat! Ennek apró töredéke marad náluk a végén.

  4. Valaki mondja meg a tuti képletet az árképzéshez, hogy jusson is, maradjon is :)

Köszönöm, hogy elolvastad, kérdéseket szabad feltenni!

{jcomments on}