A középkori Európában általánossá vált, hogy a szegényebb rétegek nem viselhettek díszes, gyöngyből, drágakőből, nemesfémekből készült ékszereket, kiegészítőket. Igaz, ők nem is igazán engedhették meg maguknak  ezt a fényűzést. A csillogó ékszerek viselése a nemesség előjoga lett. 

 

Ezt a középkori fülbevalót Németországban találták, akkoriban akár több házat is lehetett volna venni az árából!

Bár eleinte valódi nemesfémből készültek az ékszerek, drágakövek felhasználásával, később egyre inkább kezdtek elterjedni a jó minőségű utánzatok, amelyekhez leginkább üveget, üvegből készült gyöngyöket használtak. A legszebb üveggyöngyöket Olaszországban, Velencében és Muranóban készítették, a muranói üvegékszerek azóta is világhírűek.
A valódi gyöngyök valódi luxust jelentettek, a hibátlan és szabályos gyöngyszemek még a drágaköveknél is többet értek. Ezeket általában Indiából és a Perzsa-öbölből szállították Európába.
A középkor „slágerékszere” a gyűrű volt. Kezdetben a pecsétgyűrűk voltak a legnépszerűbbek, később a jegygyűrűk népszerűsége is megnőtt, hiszen a 13. századtól kezdve a keresztény esküvői szertartás részévé vált a karikagyűrű. Innentől férfiak és nők egyaránt viseltek gyűrűt. A középkor vége felé már bármelyik ujjon viselhető volt, több ujjon is lehetett gyűrű, sőt egy ujjon is lehetett több gyűrűt hordani.

Ez a zafírköves gyűrű egy angol nemes tulajdona lehetett

Különleges fajtája a méreggyűrű, ami bizony nemcsak a mesékben létezett. Tavaly például nagy szenzációt jelentett, amikor Bulgáriában egy ásatáson előkerült egy 14. századi, bronzból készült darab, ami minden bizonnyal egy nemesemberé volt. Ebben az apró ékszerben gyilkos mérget rejtettek el, amelyet észrevétlenül bele lehetett csempészni az ellenség italába. 

A Bulgáriában előkerült gyilkos gyűrű

Az újkorban már a divat részévé váltak az ékszerek, a hölgyek már arra is odafigyeltek, hogy olyan ékszert vegyenek fel, ami illik a ruhájukhoz. A drágaköves ékszerek mellett megjelentek a hamis gyöngyből készült darabok. A 18. században Georges Strass feltalálta a róla elnevezett strasszkövet. Ez sok szempontból praktikusabb volt, mint a valódi drágakövek, hiszen azok sokszor nem élték túl, amikor újra fel akarták használni őket, a strasszkövek viszont nem mentek tönkre.

Az ipari forradalom az ékszerkészítést is forradalmasította. Angliában nagyüzemben kezdték előállítani az olcsó, utánzatból készült láncokat, gyűrűket, karkötőket, kitűzőket.
A 19. században sorra jöttek létre olyan jelentős ékszergyártó cégek, amelyek mind a mai napig meghatározóak maradtak, például a Tiffany, a Bulgari, a Cartier vagy a Swarovski.

Vásárlóim mondták

Andrónyi Rita

Kedves Krisztina!

Ma megkaptam az ékszereket és mese szépek.  Nagyon köszönöm.
 
Üdvözlettel
Andrónyi Rita, Érd

 

 

Legújabb blogbejegyzés

Ezért NE vegyél gumidamilos karkötőket!

Azt mondta minap egy ismerősöm a karján lévő ásvány karkötőkre mutatva: ilyeneket te is tudnál csinálni, nem?
Nos, nem, ilyenekre képtelen lennék!

Bővebben...:

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Figyelem!

Egyedi rendelések határideje: 2018. december 10.
(pontos szín, méret, Ige megadásával - ékszertől függően)

December 10 után csak a webáruházi készletre lehet rendelést leadni.

Utolsó postázási nap: 2018. december 18. kedd

Legújabb ékszerek a készletből

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1090 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1310 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1240 Ft
  • PostaPonton: 1440 Ft
  • MPL futárnál: 1660 Ft
Go to top