A gyöngyök sok mindenre képesek – például művészeket is meg tudnak ihletni. Sőt, néha egész ihletlánc alakul ki, mint ahogy az ennek a híres festménynek az esetében is történt.

Jan Vermeer Van Delft, holland festő készítette 1665 környékén a Leány gyöngy fülbevalóval című olajfestményt. A képen egy fiatal lány látható turbánnal a fején, fülében egy gyöngy fülbevalóval. Nem tudni, hogy ki is ő valójában, egyes feltételezések szerint Vermeer egyik lányát ábrázolja a kép, de erre nincs bizonyíték.

A sejtelmes hangulatú festmény, amelyet az „az észak Mona Lisájának” is neveznek,  megihlette Tracy Chevalier írónőt, aki ugyanezzel a címmel írt egy regényt, amely 1999-ben jelent meg. A történet Vermeerről, a festőről szól, és bár sok önéletrajzi elemet felvonultat benne, az írónő szabadjára engedi a fantáziáját is. A történet szerint a képen Griet, a tizenhat éves fiatal lány látható, aki szolgálóként  dolgozott Vermeeréknél, de később a festő múzsájává vált. Az arcképét is megfestette, méghozzá úgy, hogy közben a lány Vermeer feleségének gyöngy fülbevalóját viselte. Ahogy az sejthető, a történet nem happy enddel végződik.

A regény nem kerülhette el sorsát, a megható történetet 5 évvel később megfilmesítették. A filmet Peter Webber rendezte, a főszerepeket pedig Colin Firth és Scarlett Johansson játszotta.  Természetesen a filmben is feltűnik a jókora gyöngyből készült fülbevaló, amelyről ez a gyönyörű  festmény a címét kapta.