Te tudod, ki hozta divatba az igazgyöngy utánzatokat?
No és azt, hogy mekkora volt a legnagyobb természetes gyöngy súlya?

  1. A gyöngy szót anyanyelvünk egyik legszebb szavaként tartják számon. Kosztolányi Dezső a legszebb tíz közé sorolta olyan szavakkal együtt, mint a láng, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.
  2. A Gyöngy női keresztnévként is adható, a Gyöngyi név alakváltozata (amely egyébként éppen a gyöngy szóból származik).
  3. A valódi gyöngyöket kagylók és igazgyöngyök „termelik” hosszú évek alatt. Az igazgyöngyök féldrágakőnek számítanak, és az áruk is borsos. A mindenki számára elérhető gyöngyöket Coco Chanel divattervező hozta divatba, és tekla néven vált ismertté.
  4. A nők évezredek óta a rang és a stílus szimbólumaként viselték a gyöngyöt.
  5. Az álmoskönyv szerint a gyöngy az emberi lelket jelképezi és könnyeket jelent, de ugyanakkor megfontoltságot jelez az új vállalkozásokban, tervekben.
  6. A legnagyobb természetes gyöngy 6,4 kilót nyom, és 1934-ben halászták a Fülöp-szigeteken.
  7. Egyre nagyobb divat gyöngyből elkészíttetni az esküvői csokrot, hiszen a színe választható, ezenkívül pedig maradandó emlék, nem hervad el, és a virágallergiásoknak sincs vele gondja.
  8. Nemcsak ékszereket készítenek gyöngyökből! Egy Liza Lou nevű képzőművész üveggyöngyökből alkotott meg egy konyhai életképet. A Konyha című projekt 5 év alatt készült el, és 15 négyzetméternyi, összesen 30 millió darab gyöngyöt használt fel hozzá. A hölgy egyenként ragasztott meg és illesztett a helyére csipesszel minden egyes darabot:

Érdekesnek találtad? Oszd meg másokkal is!

Ezt olvastad már?
Mennyire tartós a gyöngyékszer?