Újra elérkezett az év utolsó napja, a Szilveszter. Ezen a napon mindenki végiggondolja, hogy milyen volt az elmúlt év, és reménykedik, hogy a következő (még) jobb lesz. Ez a nagy elhatározások, fogadalmak, és persze babonák ideje. Rengeteg hiedelem kötődik ehhez a naphoz, amelyben talán nem hiszünk, mégis betartjuk, mert ott mocorog bennünk a kisördög: mi van, ha mégis működik?
Ha nem szeretnél a hiedelmekkel ellentétesen cselekedni, akkor az alábbiakra figyelj:


Régen karikás ostorral, csengővel, dudával, kolomppal, kereplővel próbálták elijeszteni a rossz szellemeket, abban a hitben voltak, hogy a hangoskodás elűzi őket. Ez a szokás ma is él, csak most már szilveszteri dudákat, trombitát használunk erre a célra. Miközben önfeledten és minél hangosabban fújjuk ezeket a papírból készült alkalmatosságokat, nem is gondolunk arra, hogy éppen a szellemeket ijesztgetjük.
Egy vélekedés szerint amit Szilveszter éjfélkor csinálsz, az jellemző lesz az egész elkövetkezendő évre, ezért az éjfél pillanatát érdemes jókedvben, szerető családi vagy baráti körben, valamilyen kellemes tevékenység közepette megélni.
Egy másik babona szerint egész nap oda kell figyelni arra, hogy mit csinálunk, bizonyos tevékenységeket kerülni kell. A mosás, teregetés, a szemét kidobása azért kerülendő, mert ezzel a gazdagságot dobjuk ki.
Szárnyasokat azért nem szabad enni, mert hátrafelé kaparnak, így a pénzt, szerencsét is „elkaparják”, sőt, a pulyka még haragot is hoz a házhoz.  Halat sem szabad enni, ha nem akarod, hogy elússzon a szerencséd. Annál jobb választás a malac, hiszen turcsi orrával kikaparja a szerencsét. Ha biztosra akarsz menni, húzd meg a kunkori farkát is!A lencse, a borsó, a bab mind-mind hozza a házhoz a pénzt, a rétes fogyasztása pedig gondoskodik arról, hogy a gazdagság állandó vendég legyen nálad. Ha nem akarsz hiányt szenvedni a következő évben, akkor legyen tele minden földi jóval a kamrád, a hűtőd, ne legyen kiürülve a cukortartó, a sótartó sem!
A nép hagyomány szerint Újév napján az első látogatónak mindenképpen férfinak kell lennie, mert a nő szerencsétlenséget hoz; manapság ebből az a szokás maradt meg, hogy elsőként mindig a férfinak kell boldog új évet kívánnia.
És azt tudod, hogy miért éppen pezsgővel koccintunk éjfélkor? Régen a pezsgő nem volt mindenki számára elérhető, csak a legtehetősebb nemesi családok engedhették meg maguknak. Éppen ezért kapcsolódik össze ez az ital a luxus érzetével, és azért isszák Szilveszterkor, hogy az egész évre jellemző legyen a bőség és a jólét.
Akár betartod ezeket a babonákat, akár nem, mindenképpen egy olyan újévet kívánunk Neked, amilyet elképzeltél magadnak!

Vásárlóim mondták

Ágnes

Magyaros viselethez kerestem egyedi ,stílusos nyakéket, nem a szokásos úgynevezett " szőtt " kivitelezésben.
A párom ruháján lévő sújtás minta adott volt, ahhoz szerettem volna hasonlót találni.

Régiség vásárokban, kézműves kirakodó vásárokban keresgéltem. És Meskán. Továbbá könyörögtem iparművész barátnőknek, hogy találjanak ki valamit... De ILYET nem találhattam találtam máshol.:)

 

 

Legújabb blogbejegyzés

Ezért NE vegyél gumidamilos karkötőket!

Azt mondta minap egy ismerősöm a karján lévő ásvány karkötőkre mutatva: ilyeneket te is tudnál csinálni, nem?
Nos, nem, ilyenekre képtelen lennék!

Bővebben...:

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Figyelem!

Egyedi rendelések határideje: 2018. december 10.
(pontos szín, méret, Ige megadásával - ékszertől függően)

December 10 után csak a webáruházi készletre lehet rendelést leadni.

Utolsó postázási nap: 2018. december 18. kedd

Legújabb ékszerek a készletből

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1090 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1310 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1240 Ft
  • PostaPonton: 1440 Ft
  • MPL futárnál: 1660 Ft
Go to top