A gyöngyök sok mindenre képesek – például művészeket is meg tudnak ihletni. Sőt, néha egész ihletlánc alakul ki, mint ahogy az ennek a híres festménynek az esetében is történt.

Jan Vermeer Van Delft, holland festő készítette 1665 környékén a Leány gyöngy fülbevalóval című olajfestményt. A képen egy fiatal lány látható turbánnal a fején, fülében egy gyöngy fülbevalóval. Nem tudni, hogy ki is ő valójában, egyes feltételezések szerint Vermeer egyik lányát ábrázolja a kép, de erre nincs bizonyíték.

A sejtelmes hangulatú festmény, amelyet az „az észak Mona Lisájának” is neveznek,  megihlette Tracy Chevalier írónőt, aki ugyanezzel a címmel írt egy regényt, amely 1999-ben jelent meg. A történet Vermeerről, a festőről szól, és bár sok önéletrajzi elemet felvonultat benne, az írónő szabadjára engedi a fantáziáját is. A történet szerint a képen Griet, a tizenhat éves fiatal lány látható, aki szolgálóként  dolgozott Vermeeréknél, de később a festő múzsájává vált. Az arcképét is megfestette, méghozzá úgy, hogy közben a lány Vermeer feleségének gyöngy fülbevalóját viselte. Ahogy az sejthető, a történet nem happy enddel végződik.

A regény nem kerülhette el sorsát, a megható történetet 5 évvel később megfilmesítették. A filmet Peter Webber rendezte, a főszerepeket pedig Colin Firth és Scarlett Johansson játszotta.  Természetesen a filmben is feltűnik a jókora gyöngyből készült fülbevaló, amelyről ez a gyönyörű  festmény a címét kapta.

Vásárlóim mondták

Z. Judit

Ékszerek megérkeztek !
Nagyon szépek !!! Köszönöm a plusz kis kedvességet !
Szeretettel üdv ! Judit

Legújabb blogbejegyzés

Így készült Emese esküvői szettje!

Minden egyedi esküvői ékszer rendelés kihívás, és nincs nagyobb boldogság, ha sikerül megalkotni az ÁLOM ékszert!

Bővebben...:

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés a boltban

Legújabb ékszerek a készletből

Szállítási díjak

Előre fizetés esetén:

  • személyes átvétel Szigetszentmiklóson vagy Dunaharasztin: 0 Ft
  • csomagautomatába kérve: 890 Ft
  • PostaPont: 1090 Ft
  • MPL házhoz szállítás: 1310 Ft

Előre fizetés lehet: 
átutalás
CIB pénztári készpénzbefizetés (+300 Ft)
rózsaszín postai csekk
PayPal

Utánvét esetén:

  • csomagautomatánál: 1240 Ft
  • PostaPonton: 1440 Ft
  • MPL futárnál: 1660 Ft
Go to top