Gyöngy-szerelem - honnan indult?

Visszatérő kérdésekből szemezgettem ismét;
ha Te is megkérdeznéd ezeket tőlem, akkor olvasd el a válaszokat!

Mi volt az ami Téged elindított a gyöngyfűzés irányába? /pl. valamilyen szép munka vagy kikapcsolodás stb./

Mitől ez a nagy szerelem a gyöngyök iránt

Kinek vagy minek a hatására kezdtél el gyöngyöt fűzni? Melyik az a minta, amit a legszívesebb fűzöl?

Mikor szerettél bele a gyöngyfűzésbe? Neked mik voltak a nehézségek, mik okoztak fejtörést a fűzések során?

 

2008-ban járunk; a Balatonnál töltöttünk egy hetet a gyülekezetünkkel. Minden nap volt egy kis kézműveskedési lehetőség, amolyan klub-jelleggel; valaki hozott mindenféle kínai gyöngyöt, zöld horgászzsinórt, aztán fűztünk a saját fejünk után. Emlékszem, senki nem tudta, hogy kell szépen a kapcsot rátenni a végén, így csak egy bumfordi csomót kötöttünk.

Ő volt a legelső "alkotásom":

 

A nyaralás után elkezdtem a neten kutakodni, hogy lehetne szebben feltenni azt a kapcsot, valahogy ráakadtam erre a gyöngyös blogra; emlékszem, 2 óra hosszan csodáltam a szebbnél szebb gyöngy-ékszereket (oldalt megtalálod a 2007-2008-as időszakot); ekkor határoztam el, hogy ezt meg kell tanulnom! Soha nem láttam még ezekhez fogható ékszereket!

Legkisebb gyermekem 1 éves volt még csak, épp elkezdett járni, meg kellett oldani, hogy ne borítsa le az apró gyöngyöket; az időhiány is probléma volt, volt egy 4 és egy 5 éves is, csak a legnagyobb járt oviba, így a délutáni alvásidőt használtam ki, ami maximum egy óra volt.

Egy tálcára tettem az aktuális fűznivalót, a kinyomtatott mintát, és amint elaludtak, csak lekaptam a polcról és próbáltam kisilabizálni, hol is tartottam.

Ma is probléma, hogy nem érthetőek és gyakran nem magyar nyelvűek az ingyenes leírások, sok idő elment ezek értelmezésével. Ami ma 30 perc alatt megvan, eleinte napokig fűztem; nem tudtam jól toldani, volt, hogy fél óra viselés után szétesett a nyakamban a nyaklánc. Nem volt hol beszerezni a gyöngyöket, kínálat se volt akkora, mint manapság - bár tudom, hogy netről rendelni még mindig bizonytalan.

Az viszont már az elejétől kezdve megvolt, hogy variáljak; ha megértettem egy alapfűzést, rögtön kedvem támadt kísérletezni vele. Például 3 hónappal az első fűzés után találtam egy gyöngybogyó mintát, de 12mm-es golyók helyett csak 8mm-esek voltak itthon, így átvariáltam és ez lett belőle:

5 hónappal később megszületett az első saját mintám is, a Sultan bogyó; valójában a Virginia bogyó átalakítása volt ez is (nem hasonlít az eredetire):

Tudni kell rólam, hogy legtöbbször amint megtanulok valamit, ráunok hamar, mert már nincs benne kihívás. Ilyen volt a dekupázs, a keresztszemes hímzés és még sorolhatnám.

A gyöngyfűzés viszont ennyi éven át megmaradt szenvedélynek; köszönhetően a sok új gyöngyfajtának, no meg annak is, hogy egyik minta/ötlet szüli már közben a következőt. 

Nálam is volt persze alkotói válság, főleg eleinte. Amikor nem volt kedvem, inspirációm fűzni, akár hetekig. 
Szerencsére mostanában nincs ilyen, vagy hamar elmúlik. Már tudom, merre kell nézelődnöm ahhoz, hogy újra elkapjon az ihlet, ráadásul roppantul lelkesítenek a vásárlóim, követőim, tanoncaim is - igen, Ti vagytok a legfőbb inspirálóim, és ezért nagyon hálás vagyok!

Végezetül, van-e kedvenc mintám, vagy olyan, amit legszívesebben fűzök? 

Igazából nincs, de még technikám se. Mindig a pillanatnyi érzések és gondolatok határozzák meg, mihez nyúlok színben, gyöngyfajtában, ráadásul minta után már szinte nem is fűzök, kivéve a sajátjaimat - ugyanis nem tudom kívülről a saját kreációimat, sőt, mikor újra kell fűzni egyiket-másikat, néha rácsodálkozom: hogy juthatott eszembe kitalálás közben pont azt pont úgy folytatni :)

Kérdéseitekre szívesen válaszolok, tedd fel akár itt hozzászólásban!

Ha szeretnél havonta egyszer értesítést kapni az új blogbejegyzésekről, akciókról a gyöngyfűzés világából, kérd a Csütörtöki Gyöngyszemeket ITT!

FacebookTwitterGoogle bookmarkJP-Bookmark

Hozzászólások   

 
#1 Balázs Csabáné 2017-06-03 04:12
Kedves Krisztina!Mióta megláttam a szultán bogyódat,azóta keresem a mintáját.Meg lehetne venni Tőled esetleg?

Szép hétvégét kívánok!

Dóra
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Az email címed nem fog mások számára megjelenni!


Biztonsági kód
Frissítés

Friss a blogon

Így készült a gyöngyhímzett madaras hajcsat!

Bepillantást engedek a kulisszák mögé: ezen a 40 másodperces videón megnézheted a készítés fázisait!

 

Bővebben...

Vevőim mondták

Zsuzsa

Szia Kriszta!

Most hozta meg a postás a csomagot!
Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róluk! :-) A "gyönyörű és csodaszép" szavak már ehhez kevésnek bizonyulnak...! Meglepetés volt az ajándék fülbevaló! Kedves vagy, nagyon szépen köszönöm! :-)
Még egyszer nagyon hálás vagyok, hogy fáradtál értem!

Üdv: Zsuzsi

Bevásárlókosár

 x 
A kosár üres

Szállítási díjak

2017.04.20-tól érvényes szállítási díjak:

  • csomagautomatába kérve: 800 Ft
  • MPL postacsomag: 900 Ft
  • MPL 1 napos időgarantált postacsomag: 1.100 Ft
  • személyes átvétel: 0 Ft
    csak Szigetszentmiklóson!

Bővebben>>

Go to top